30 серпня 2013 р.

Поради стосовно себе або уроки психології для вчителя


 Ось і промайнуло  літо. І всі ми стоїмо на порозі осені. Будемо сумувати за сонячними, безтурботними днями. Щоб туга за літом не була такою болісною перший день осені починаємо зі свята.   І  це свято стосується кожного – від мала до велика. Одні метушаться і нервують  в останніх приготуваннях до школи, інші згадують  свою першу вчительку, свої шкільні роки. Тому вітаємо всіх з цим  особливим днем -  Днем Знань. Нехай 1 вересня принесе вам нові надії і мрії, допоможе вам отримувати нові знання і успішно провести ще один навчальний рік. Нехай дзвін шкільних дзвоників надихає вас на нові звершення. Навчайтесь, творіть, любіть!!! 

І все ж таки, надамо декілька актуальних порад вчителям на передодні початку нового навчального року



Не треба жити швидко, а треба - добре! Зрозуміло, що це - порада для нашого сучасного життя, що протікає дуже складно. Здається, ми незабаром на запитання: «Як справи?» будемо відповідати: «Похапцем!». І це дійсно так.

ПОРАДА. «Уповільнюйте темп власного життя!»
Рекомендація
  Шановні колеги, не кваптесь на своїх уроках! Не біжіть, як очманілі, по навчальному матеріалу, цим пропасним темпом роздмухуючи дітей і власну нервову систему. Зупиняйте себе, пригальмовуйте, заспокоюйтесь, уповільнюйтесь. Адже нам, учителям, не треба вчити дітей швидко, нам треба - добре. А учням нашим не треба вчитися швидко, їм треба - ефективно та якісно.
Дозвольте собі жити та працювати в більш повільному й, отже, менш напруженому темпі. А якщо ви відразу зробити це не можете, то починайте методично відшуковувати такі можливості у своєму житті. Завзято шукайте та знаходьте!
Просте побажання: насолоджуйтесь життям, а не біжіть по ньому галопом. Адже нам із вами несказанно пощастило - нам випало жити. І нам не треба прожити життя швидко, а треба - добре!

ПОРАДА. «Будьте егоїстом хоча б іноді!»
Рекомендація
Шановні колеги, досить увесь час думати тільки про інших, вирішуючи чужі проблеми й відсуваючи власні інтереси та прагнення на другий план. Будьте егоїстами хоча б іноді! Станьте егоїстами хоча б ненадовго. Раз на тиждень або хоча б раз на місяць відставте вбік усі справи та займіться собою. Скажіть собі: «Я себе люблю. Я - це та людина, з якою мені йти по життю від початку до кінця». І сміливо вперед! Відчуйте в собі задоволення, насолоду.

ПОРАДА. «Поглянь на себе з боку!»
Рекомендація
Пригадайте, як щиро була скривджена героїня «Службового роману», коли один із підлеглих раптом висловив їй правду, назвавши її «мимрою». Адже вона себе «мимрою» аж ніяк не вважала. Так і всі люди - думають про себе одне, а з боку здаються трохи іншими. Саме тому нам просто необхідний тренер у житті.

ПОРАДА. «Проблеми не треба переживати, їх треба розв'язувати!»
Рекомендація
Прийняти за аксіому: ПРОБЛЕМИ Є В УСІХ ЛЮДЕЙ. І ще одне: ПРОБЛЕМИ ВАРТО НЕ ПЕРЕЖИВАТИ, А ВИРІШУВАТИ. Життя без проблем - це ілюзія, наша ілюзія, коли ми дивимось із заздрістю на інших людей.
ПОРАДА. «Шукайте та майте свій набір способів зняття стресу й утоми!»
Рекомендація: складіть для себе «Розклад невідкладних справ після роботи»

Наприклад:
  • Понеділок - аеробіка під відеокасету з наступною гарячою ванною з морською сіллю;
  • вівторок - прослуховування музики Чайковського, лежачи з трав'яними компресами на повіках;
  • середа - розвантажувальний фруктовий день; зелений чай із медом з наступним танцем під музику улюбленої поп-групи;
  • четвер - трохи в'язання, а також заняття на велотренажері під улюблену телепередачу;
  • п'ятниця - відвідування косметичного кабінету; візит до кращої подруги та чаювання з улюбленими тістечками (бог з ними, з калоріями!) і вечір удома без телевізора та з відключеним телефоном;
  • субота - вилазка на природу вдень, а ввечері - сімейна вечеря з «чим-небудь смачненьким» і гарно сервірованим столом, накритим скатертиною;
  • неділя: ...Впишіть щось своє за власним смаком.

ПОРАДА. «Прикрашайте своє житло, своє робоче місце й себе. Живіть красиво. Улаштовуйте собі свята!»
Рекомендація
Стежте за своїм гардеробом. Майте в ньому красиві й елегантні речі. Не варто набирати багато дешевого одягу. Краще замість 10-15-ти недорогих убрань мати 2-3 недешевих та елегантних. І, милі дами, ніяких «бабусиних» убрань! Ходіть на підборах, хоча б на невисоких. Ніяких пенсіонерських туфель на пласкій підошві! Ніякого стоптаного взуття! Ніяких зашитих колготок! На голові - завжди зачіска, укладка або акуратно підстрижене волосся! На обличчі - хоча б мінімальний макіяж. Повірте, не варто виглядати блідою поганкою за жодних обставин. Коли ви виглядаєте добре й одягнені елегантно, то й почуваєтесь більш упевнено та респектабельно.

ПОРАДА. «Я не можу собі дозволити НЕ займатися власним здоров'ям!»
Рекомендація
У Гіппократа є така думка: «Лікує хворого його природа, лікар же повинен цій природі прислужувати». Але, по-моєму, ще більше, ніж лікар, прислужувати природі свого організму повинен сам власник цього організму, сама людина. Він просто зобов'язаний це робити. Злочинно не робити цього! «Я не можу собі дозволити НЕ займатися власним здоров'ям!» - ці слова повинні стати девізом нашого життя.