9 січня 2014 р.

Засоби, що знімають напруження та зміцнюють здоров’я.


Всім відомо, що люди, які відносяться з оптимізмом до всього світу і з гумором до себе,  більш привабливі і приймають більше правильних рішень, ніж ті, які цими якостями не володіють. В більшості  позитивний настрій є такою ж необхідною частиною ділової людини як, скажімо, його  костюм. До того ж, в часи, коли удача нас покидає єдине, що може нас врятувати – це оптимізм і гумор. Психологи стверджують, що здатність з гумором сприймати будь-які ситуації, хвороби, власні вади не є природженою якістю. 
Цю рису характеру можна виробити в собі. Проте як же навчитись створювати і зберігати гарний настрій в будь-яких ситуаціях? Пропоную вам декілька вправ, які допоможуть у цьому.

Численні дослідження показують, що мозкова діяльність відразу після того, як людина від душі посміється, зростає в декілька раз: різко покращується пам’ять, нормалізується артеріальний тиск і ритм серця. Виявляється, що коли людина часто усміхається і сміється, то це краще багатьох інших  засобів знімає напруження та зміцнює здоров’я.

Вправа 1

Ціль: навчитись створювати гарний настрій за своїм бажанням.

Інструкції з виконання: згадай епізод з життя, коли тобі  було дійсно дуже весело. Постарайся згадати своє відчуття тоді, кожну приємну деталь, перенесіться спогадами в ту мить.  Ти побачиш, що на душі стане тепліше і усмішка ще довго не зійде з твого обличчя.

Вправа 2

Ціль: навчитись знаходити щось хороше навіть в найскладніших і найнеприємніших ситуаціях.

Інструкції з виконання: коли знаходишся в стані депресії чи суму, подивись на проблему  зі всіх сторін і згадай приказку: “Не було б щастя, так нещастя допомогло.” Подумай, які позитивні моменти можна в ній знайти. Скажи собі: “Саме цього я і хотів”. Може здатися  дивним, але ця фраза дійсно допомагає відпустити ситуацію і приступити до прийняття раціональних рішень.

Вправа 3

Ціль: навчитись змінювати свій настрій, керувати емоціями.

Інструкції з виконання: як тільки набігають сумні думки, згадай щось веселе, ввійди в стан, коли ти був щасливий і посмійся від душі. До того ж, кожного дня необхідно робити одну просту вправу – усміхатись. Випрямляти спину, розправляти плечі, вдихати на повні груди повітря і відчувати себе справжнім актором, який грає роль щасливої і веселої людини.  Важливо зрозуміти, що гарний настрій не залежить від зовнішніх обставин.

І на завершення декілька порад для гармонізації душі та розуму: