27 листопада 2014 р.

Свято творчого, нестандартного підходу до навчання та виховання ліцеїстів

Кожен учитель мріє про те, щоби учні мали інтерес до його предмета, адже в цьому є запорука успішного навчання – якщо учневі цікаво на уроці, то він завжди уважний і активний, не обмежується лише інформацією з підручника, а буде користуватися додатковою та довідковою літературою, в нього завжди будуть виникати запитання.
Важливим фактором формування сталого інтересу до предмета є практика проведення предметних тижнів. Вона відкриває широкі можливості для задоволення індивідуальних нахилів та здібностей учнів до певного предмета.

Проведення предметних тижнів у КЗ КОР «Київський обласний ліцей – інтернат фізичної культури та спорту» - давня традиція. Вони сприяють підвищенню творчої активності учнів, розвитку почуття колективізму, допомагають учням розкритися, показати свої організаторські, інтелектуальні, а іноді й акторські здібності. Проведення предметних тижнів дуже важливо і для вчителя. Як правило, у ліцеїстів, які беруть активну участь в організації та проведенні предметного тижня, підвищується інтерес до досліджуваного предмета, активність на уроці, стають міцнішими знання. На сьогоднішній день вивчення в шкільному курсі таких предметів, як біологія, географія, хімія, екологія дуже важливо. Екологічні питання актуальні і тісно переплітаються з біологією, хімією, географією. Одні і ті ж питання досліджуються при вивченні всіх цих предметів. Тому проведення тижня, присвяченого цим наукам, є доцільним та актуальним.
Тиждень природничих наук пройшов під гаслом «Поповнюємо наші знання, робимо їх міцними і різноманітними» з 17.11. по 21.11. До нього заздалегідь готувалися  ліцеїсти всіх груп і вчителі хімії, географії, та біології. Протягом тижня пройшли заходи, які сприяли підвищенню інтересу школярів до вивчення  предметів природничого циклу, розширили знання учнів, дали можливість дослідити і презентувати цікаві теми.
Відкрився тиждень фотоколажем «Ми мандруємо Україною та світом»., Наші ліцеїсти на змаганнях і зборах бувають в різних куточках України та в інших країнах. Тому було дуже цікаво  побачити світлини друзів  з різних міст нашої країни та світу.
Більшість ліцеїстів полюбляють розгадувати кросворди, тому що це можна робити будь де, в будь - який час. Цей процес сприятливий для тренування інтелекту. Свою ерудицію показали ліцеїсти І та ІІ курсів під час мандрівки до «Країни Кросвордії», яку організували вчителі Волик.Г.П., Скоропадська С.О. Котелянець І.І.
Завжди викликає подив та захоплення роботи народних майстрів. На майстер – класі по виготовленню прикрас інтер’єру, який провела Котелянець І.І.,  ліцеїсти ІІІ курсу були в захваті від роботи з природним матеріалом. І учням, і вчителям сподобалося панно «З ароматом кави», рамки для фото, вази та інші предмети, які можуть прикраси дім.
Традиційно під час тижня природничих наук працює відеозал для ліцеїстів в кабінеті, де вони  переглядають та обговорюють науково – популярні  фільми. В цей раз  перегляд був призначений сучасним біотехнологіям клонуванню та генної інженерії. Дискусія розгорнулася  навколо етичних проблем клонування. Вчитель біології Волик Г.П. запропонувала створити творчу групу для дослідження питань клонування в сучасному світі та розробити проект «Клонування: факти та міфи».
Незвична  форма проекту «Що ми їмо» - у відеоформаті сподобалась всім ліцеїстам. Вони переглянули фільм «В гостях у Шерлока Холмса», де головні герої перевіряли якість продуктів харчування. Режисером фільму була вчитель хімії Скоропадська С.О.
На цьому тижні творча група ліцеїстів 31 групи звітувалася про етап роботи  над проектом «Про що розповідають ремесла» (керівник Скоропадська С. О.) підготували та провели «екскурсію на фабрику натурального мила». Ліцеїсти та вчителі змогли не тільки дізнатися  цікавий матеріал про історію та сучасні технології виробництва мила, але і самостійно під керівництвом Волик Г.П. виготовити натуральне мило.
Чай став традиційним напоєм сучасних українців.  Ми полюбляємо цей духмяний напій, але мало про нього знаємо. Вчитель географії Котелянець І.І та ліцеїсти 11 групи вирішили дізнатися більше про нього. Вони подорожували різними країнами, де вирощують цю чудову культуру, і де чай став традиційним напоєм.
Вчителі Волик Г.П. та Скоропадська С.О. підтримують давній тісний зв'язок із завідуючою кафедрою екотрофології Білоцерківського аграрного університету Димань Т.М.. Зустрічі з Тетяною Миколаївною завжди цікаві, змістовні та пізнавальні На цьому тижні бесіда для ліцеїстів 41 групи була присвячена розвіюванню міфів про ГМО.
Закінчився Тиждень природничих наук, але продовжується занурення в чарівну Країну Знань.


Підготувала Волик Г.П., Скоропадська С.О., Котелянець І.І.